kultur

5 boktips for å sparke i gang 2024

Disse bøkene bør du ha på leselista for 2024.

Har du planer om å lese mer i år, du også?

Publisert Sist oppdatert

Det er ikke rart at folk verden over elsker å lese - det er både underholdende, avslappende og en deilig skjerm-pause. Når det er sagt, er det ikke alltid lett å få skvist inn lesingen i en hektisk hverdag. Da hjelper det å ha bøker man virkelig er gira på.

Enten du har satt deg som mål å få lest mer i 2024 (igjen) eller leser så det freser fra før av, er disse fem tipsene verdt å merke seg for å komme i gang med årets lesning.

Les også: Disse seriene streamer vi nå. 

Je m'appelle Agneta av Emma Hamberg

Med denne tar du med deg litt ekte joie de vivre inn i 2024.

I døråpningen av et nytt år, er det nok mange av oss som føler oss litt som Agneta. Er vi på riktig plass i livet, driver vi med det riktige? Hvem er vi, hva har vi blitt? Og vi være sånn, eller kan vi bli og være noe helt annet? Agneta våger å sjekke.

Et innfall gjør at hun svarer på en avisannonse om en aupairjobb for en svensk gutt i en fransk landsby. Det skal vise seg å dreie om noe ganske annet enn en aupairjobb - og med ett er livet til Agneta snudd på hodet. Denne boken er så sjarmerende og gjenkjennelig, og vil sikkert kreve både latter og tårer av deg mens den hyller både de store og de små tingene i livet. Den understreker også at det aldri er "for sent" å prøve noe nytt, å endre på alt. 

Fairy Tale av Stephen King

Denne boken forsvinner du inn i, på den aller beste måten.

Det er alltid like passende å trekke frem en Stephen King bok, fordi han er, vel, kongen av historiefortelling. I Fairy Tale møter vi fantasi uten like, når sytten år gamle Charlie plutselig må hanskes med de villeste utfordringer - både i vår verden og i en parallell verden. 

Selve handlingen er uten tvil altoppslukende nok i seg selv, men boken er også en spennende kommentar på verdenen vi lever i. I tillegg, refererer den på ganske så genialt vis til en drøss av andre kjente eventyr og verk. Denne boken er trollbindende. Enkelt og greit.

Shantaram av Gregory David Roberts

Noen bøker følger deg så langt på veien - og denne er et perfekt eksempel.

Shantaram av Gregory David Roberts er så full pakke. Det er en eksistensiell fortelling med utrolig stort spenn - det handler om kriminalitet, kjærlighet, lidelse, penger, sykdom, skjebne, feilgrep, frihet, flukt. Den er massiv, men sidene glir nærmest forbi av seg selv der vi følger Lin gjennom hans eventyrlige år i India. Denne boken kan gi perspektiv på så utrolig mye - og den er vakkert skrevet. Egentlig, bør den leses mer enn én gang.

The Hills av Matias Faldbakken

Det er bare å kose seg med alle de gode skildringene i denne.

Fra to digre bøker og over til noe helt annet, størrelsesmessig. Hele handlingen i The Hills av Matias Faldbakken utspiller seg utelukkende på Oslo-restauranten The Hills, men boken rommer utrolig mye. Den er full av skildringer som er både morsomme, interessante, rørende og overraskende. Historiens forteller har vært servitør på restauranten, som er Oslos midtpunkt, i 13 år. Det er en fryd å lese hvordan han skildrer både gjestene, seg selv og samfunnet på en treffende, men særegen måte. Boken er "bare hverdag", men likevel lurer man som leser hele tiden på hvor vi skal hen, uten å gå lei.

Sanatorium av Sarah Pearse

Det siste du vil finne ut av når du er i ferd med å bli innesnødd i Alpene, er at høyfjellshotellet du er på var et tidligere sanatorium.

Denne boken er "som skapt for norske forhold". Det er nemlig skremmende lett for oss nordmenn å kjenne seg igjen i den snøtunge, mørke skogen som omringer høyfjellshotellet i denne spenningsromanen. Denne boken har alt man vil ha når man velger å åpne de skumlere sjangerne: forsvinninger, hemmeligheter og stedets fortid som presser seg på. 

Dramaet utspiller seg på et glamorøst høyfjellshotell i Alpene, og stedets forhistorie som sanatorium gjør seg stadig merkbar. I tillegg, for litt ekstra klaustrofobi, er det en snøstorm på vei som snart sørger for at hotellets gjester er fanget der oppe.

Benytt sjansen til å lese denne nå mens snøen virvler utenfor dine egne vindu, så har den ekstra effekt!

Les også: Moteprofilenes nyttårsforsetter

Powered by Labrador CMS