kultur

Da ELLE møtte Austin Butler 

ELLE Austin Butler

Vi fikk en prat med den jordnære superstjerna om duft og stil til det å takle den voldsomme suksessen.

Publisert Sist oppdatert

Et ikon for en hel generasjon, og en representant for den såkalt «moderne mannen». Austin Butler høstet strålende kritikker for sin tolkning av selveste kongen av rock, Elvis Presley, og det kan se ut som om suksessen er soleklar for den amerikanske kjekkasen med det stadig skjevere smilet. 

ELLE Austin Butler

Nå er Butler aktuell i AppleTV+ sin nye serie, Masters of the Air, som har premiere 26. januar. Krigsdramaet (produsert av ingen ringere enn Steven Spielberg og Tom Hanks) forteller historien om soldatene i den 100. bombegruppen, bedre kjent som «The Bloody Hundredth», som spilte en avgjørende rolle for de allierte under andre verdenskrig. Butler spiller en av hovedrollene som major Gale Cleven (med kallenavnet Buck). I andre roller finner vi hot shotene Callum Turner, Barry Keoghan og Ncuti Gatwa – og Jude Laws sønn (og lookalike) Rafferty Law. 

Callum Turner og Austin Butler i Masters of the Air.
ELLE Austin Butler Elvis
Austin Butler mottar intruksjoner fra regissør Baz Luhrmann under innspillingen av storfilmen Elvis.

ELLE fikk en prat med Austin Butler i forbindelse med lanseringen av YSL Beauty sin nye duft MYSLF, og den jordnære stjerna fortalte om alt fra skjønnhetsrutiner, duftminner og stil til det å takle den voldsomme suksessen og stjernestatusen som følger:

ELLE møter Austin Butler

New York, kl. 14:00. Det er bare en gardin som skiller journalistene fra rommet der Austin Butler (født i California, 1991) befinner seg, og mens vi venter, begynner tankene å spinne gjennom hva vi faktisk vet om ham. 

Før han tok på seg rollen som den ikoniske Elvis Presley, var han en Disney-stjerne sammen med Miley Cyrus og Ashley Tisdale. Han debuterte på Broadway da han var 20 år gammel med teaterstykket The Iceman Cometh, og var nærmest uhyggelig som Manson-kultmedlem, Tex Watson, i Quentin Tarantinos’ Once Upon a Time in Hollywood, side om side med ingen ringere enn Brad Pitt, Margot Robbie og Leonardo DiCaprio. 

Austin Butler i Once Upon a Time in Hollywood.

Karrieren som skuespiller startet da Butler var 13 år gammel og debuterte som statist i en TV-serie, og har siden hatt en meteorisk bane som har ført til at han har vunnet både en Golden Globe og en BAFTA, i tillegg til å få sin første Oscar-nominasjon (for rollen i Elvis). Og nå sist: Utnevnt til ambassadør for den siste store duftlanseringen fra det franske merket Yves Saint Laurent Beauty.

Suksessen til tross, så har ikke Butlers’ filmkarriere vært en utelukkende lett vei å gå. Som han har fortalt mange ganger, måtte han gjennom en rekke prøvefilminger der han ikke en gang fikk svar, før hellet endelig snudde takket være den ikoniske skuespilleren Denzel Washington, som satte pris på Butlers talent og arbeidsmoral, og overbeviste regissøren av Elvis, Baz Luhrmann, om at han var akkurat det han lette etter. 

ELLE Austin Butler

Det er vår tur, og vi gardinen trekkes til side. Austin Butler venter på oss i enden av rommet, stående, avslappet, mens han slår av noen vitser med medlemmer av teamet sitt idet vi kommer inn. Han hilser med et fast håndtrykk før han inviterer oss til å sette oss: «Takk for at du er her og støtter arbeidet mitt». 

Han er iført en svart dress, og bukser med et snev av sleng. De to øverste knappene på skjorta er kneppet opp – ikke helt ulikt kongen av rock selv, en rolle som, selv om den er et avsluppet kapittel, muligens har satt spor etter seg hos Butler. 

Skuespilleren er ekspert på å bryte regler som definerer det som er sosialt akseptert som maskulint. Han trives i høye hæler, og setter gjerne fyr på den røde løperen kun ved hjelp av en silkebluse med stor utringning. Og nesten alltid poserer han sammen med modellen Kaia Gerber, datter av den legendariske Cindy Crawford, og Butlers partner siden 2021.

Kaia Gerber og Austin Butler på Vanity Fairs Oscar-fest i Beverly Hills i 2023.

Han sier at han ikke er spesielt bekymret for utseendet sitt og at han ikke følger en bestemt skjønnhetsrutine. «Jeg trenger å ta vare på sinnet mitt mer enn kroppen min. Jeg praktiserer det som får meg til å føle meg bra», forklarer han. Skuespilleren har tidligere delt at han ikke er en treningsentusiast eller liker lagsport, ««selv om jeg for tiden er veldig interessert i boksing». I tillegg har vi sett ham flere ganger forlate et yogasenter i Los Angeles, der han for tiden bor, sammen med Kaia. Hvilke rutiner følger han for å holde seg sunn i sinnet? Han er glad i badstue og isbad, og slapper av ved å ta lange turer.

Jeg trenger å ta vare på sinnet mitt mer enn kroppen min. Jeg praktiserer det som får meg til å føle meg bra.

Austin Butler

ELLE Austin Butler

Skuespilleren, som er ansiktet utad for den nye duften ­MYSLF fra Yves Saint Laurent Beauty, forteller hva vi kan forvente fra merke­varelanseringen: «Når du påfører duften, er det første du ­legger merke til, de florale egenskapene, men når den setter seg på huden din, blir den mer intens, med markante tre- og appelsinaromaer. Den har også et søtt preg som gjør den fantastisk», forteller han. Han forteller oss at den tar ham tilbake til barndommen: «Vi hadde appelsintrær i hagen utenfor barndomshjemmet mitt, og den lukten tar meg rett til øyeblikkene da de var i blomstring, og til da jeg plukket appelsiner med moren min».

Navnet på den nye parfymen, MYSLF, er en tydelig nikk til generasjon Z og deres måte å skrive ordet ««myself». I tillegg ser vi motehusets initialer (YSL) innkapslet mellom en M for maskulin, og en F for feminin, og fungerer dermed som en bro mellom de to. En genialitet som også lar deg lese navnet som «My YSL Fragrance» (Min YSL-duft), og samtidig åpner for tolkninger slik hver enkelt leser det, som er akkurat det budskapet motehuset ønsker å formidle med dette produktet.

– Du har fått oppleve en enorm suksess med Elvis. Tror du det er mulig å fortsatt bli overrasket etter å ha nådd toppen?

– Jeg håper det. Fjoråret har vært det beste året i mitt liv, og en tid der jeg har kost meg som aldri før. I år kommer andre del av Dune, der jeg blir en del av det universet i rollen som skurk, noe jeg ikke har gjort før. Jeg ser frem til å overraske publikum på denne måten. Det har vært en utfordring å skape denne karakteren, men jeg har hatt det veldig gøy, det kommer til å bli fantastisk. Og jeg føler meg veldig beæret over å ha fått jobbe med skuespillere som Timothèe Chalamet, Florence Pugh og Zendaya. I år fikk jeg også være en del av The Bikeriders, som nylig hadde premiere. En film om en motorsykkelgjeng satt til 1960-tallet i USA. Det var en utrolig opplevelse å være på sett sammen med Tom Hardy og Michael Shannon.

Trailer for Dune: Part Two hvor Austin Butler spiller en viktig rolle, som den onde prinsen Feyd-Reutha.

– Med et så hektisk liv som ditt, når finner du tid til å være deg selv?

– Sannheten er at når du reiser så mye på grunn av jobb, som jeg gjør, er det litt vanskelig. Men når jeg er hjemme med familien min, vennene mine, hunden min ... der føler jeg meg som meg selv. Det er øyeblikkene der jeg kan være naturlig, når jeg koser meg med mine nærmeste. Å være deg selv betyr å uttrykke deg på den mest genuine måten du føler deg. Så lenge vi ikke skader noen, burde vi alltid være den mest ekte versjonen av oss selv.

Når jeg er hjemme med familien min, vennene mine, hunden min ... der føler jeg meg som meg selv.

Austin Butler

– Du har en veldig definert stil, hvordan har du bygget opp denne identiteten, og hva er nøkkelen til den?

– (Han smiler). Jeg tror på samme måte som klær endrer humøret vårt, gjør visse dufter det samme, de får deg til å føle deg mer trygg. Luktesansen er en av sansene som har mest kraft til å vekke minner. Og det elsker jeg. Når noen bærer en duft gjennom hele livet, blir den en del av identiteten deres, og vi assosierer den med den personen. Og hver gang vi lukter den, kommer den automatisk tilbake til tankene våre.

– Kan du dele ditt første minne om duft?

– Mitt første minne er uten tvil mine foreldres dufter. Moren min bruker en veldig blomsteraktig parfyme, mens faren min liker mer tørre dufter med et hint av krydder. Jeg pleide å snike meg inn på rommet hans da jeg var liten og ingen så meg for å sprøyte på meg parfymen hans. Jeg ble alltid tatt, for mange ganger blandet jeg dem til du kunne lukte meg på kilometer avstand (ler).

– Og du, er du alltid tro mot den samme duften?

– Nei, det avhenger av humøret mitt den dagen og årstiden vi er i. Det skjer akkurat det samme med klær, du bruker ikke det samme om sommeren som om vinteren. Det påvirker meg også mye hvilken rolle jeg er i akkurat da. Jeg husker at da vi forberedte teaterstykket The Iceman Cometh på Broadway, begynte jeg å bruke en essensiell olje under prøvene. Jeg kom til et punkt der jeg assosierte den duften med humøret til karakteren min, og jeg gikk automatisk inn i det så snart jeg luktet det. Det er veldig kult å kunne bruke dufter på den måten.

ELLE Austin Butler

– Hvilken duft blir du aldri lei av?

– Lukten av kaffe om morgenen, uten tvil. Jeg forelsket meg i kaffe mens jeg filmet The Shannara Chronicles i New Zealand. I lang tid hadde jeg vært stolt over å ikke være avhengig av det, men der lager de en utrolig deilig kaffe, og gradvis ble det en del av rutinen min. For meg har det blitt en glede og det som vekker meg hver morgen.

– Du har blitt et forbilde for generasjon Z, og en viktig rollemodell. Hvilke verdier ønsker du å formidle til følgerne dine?

– Jeg tror det må være noe så enkelt som å utøve vennlighet i hverdagen, legge følelser i det du gjør, akseptere mennesker som de er, og prøve å være ærlig. 

ELLE Austin Butler Kaia Gerber
Kaia Gerber og Austin Butler på 2023 TIME100 Gala i New York City.

Les også: Visste du at de nye duftene til Victoria Beckham er basert på tre nøkkeløyeblikk i hennes liv med David?

Powered by Labrador CMS