MAT

Ida Gran Jansens perfekte kanelboller

Beste kanelbolle - denne oppskriften må du prøve!

I dag er det kanelbollens dag og ingen lager boller som Ida Gran Jansen!

Publisert Sist oppdatert

I dag er det kanelbollens dag og hos Ida Gran Jansen finner du de lekreste oppskriftene. Vi fikk helt vann i munn av disse bollene med eple og karamellbunn.

Les også: Filmene og seriene som gir oss vann i munn 

Kanelboller à la Ida Gran Jansen

Dette trenger du:

Til bolledeigen:

  • 450 g hvetemel
  • 50 g sukker
  • 25 g fersk gjær
  • 2-3 ts kardemomme
  • 1 ts kanel
  • 2 klyper salt
  • 2 dl melk
  • 1 stort egg egg
  • 75 g romtemperert smør i terninger
  • 1 stk egg til pensling

Til kanel- og eplefyllet:

  • 100 g romtemperert smør
  • 5 ss brunt sukker
  • 2 ss kanel
  • 1 stk eple

Til sticky-karamell:

  • 1/4 dl maple syrup
  • 50 g smør
  • 50 g brunt sukker
  • 1 klype salt
  • 75 g pecannøtter

Til glasuren:

  • 100 g mykt smør
  • 100 g kremost
  • 100 g melis
  • 1 ts vaniljesukker

Kanelfyll

Bland sammen mykt smør, brunt sukker og kanel. Rør til alt blander seg og sett til side. Kutt eplet i små terninger og sett til side.

Slik gjør du:

Sticky-maple-syrup saus

Ha alle ingrediensene utenom nøttene i en liten kjele og kok opp. Kle en 23 x 33 cm form med bakepapir og hell sausen i. Strø over hakkete valnøtter. Sett formen til side mens du gjør klar bollene. Du kan også gjøre denne prosessen mens bolledeigen hever hvis du vil spare litt tid.

Bolledeig

I en bolle har du mel, sukker, gjær, salt, kanel og kardemomme. Gjæren smuldrer du bare i, men pass på å ikke legg saltet oppå gjæren. Salt dreper nemlig gjær. 

Pisk sammen melk og egg og varm opp til litt under lunkent, ca. 30 grader. Hell melk/eggblandingen sammen med de tørre ingrediensene og elt med eltekrok i kjøkkenmaskin ca 10 minutter på lav hastighet til deigen slipper bollen. Om du har en kitchenAid maskin så bruk hastighet 2.

Når det har gått 10 minutter så tilsetter du mykt smør i terninger. Jeg pleier å dra ned deig fra eltekroken før jeg tilsetter smør slik at det fordeler seg fint i deigen. Når du har tilsatt alt smøret så skal deigen elte i 15 minutter på hastighet 2. De siste 5 minuttene setter jeg hastigheten litt opp til hastighet 4 (medium). Det er altså alfa omega at gjærbakst får elte lenge, da får du en god deig! Så ikke skip denne prosessen. 

Smøre en bolle med litt olje og ha deigen i. Dekk med plastfolie og la heve til dobbel størrelse.Det tar ca. 1 time.  Sett bollen gjerne et lunt sted, da tar heveprosessen litt kortere tid. Det er vanskelig å si eksakt hevetid siden det kommer an på hvor varmt det er hjemme hos deg. Det viktigste er at deigen skal ha doblet seg når den er ferdig. Velt deigen ut på en lettmelet kjøkkenbenk og kjevle ut et stort rektangel.

Smør kanelfyllet og eplebiter utover og rull deigen sammen til en stor og stram pølse og kutt i 9-12 emner. Plasser snurrene i formen. Det vil kanskje være litt trangt om plassen, men det er meningen. Her skal bollene få vokse inn i hverandre.

Dekk formen med plast eller et kjøkkenhåndkle og etterhev i 45 minutter. Pensle bollene med egg og stek på 200 grader varmluft i ca. 14-16 minutter.

Kremostglasur

Det er viktig at smøret er romtemperert. Jeg bruker også original kremost, ikke lettprodukt.

I en bolle har du alle ingrediensene. Bruk en stavmikser til å mikse alt godt sammen til du får en fløyelsmyk krem.

For flere oppskrifter, sjekk ut bloggen til Ida Gran Jansen!

Powered by Labrador CMS