Annonse
Derfor elsker vi flymodus
Og vi er ikke de eneste. Visste du at 45% av alle reisende* har egentid som formål?
Det var den amerikanske filosofen Ralph Waldo Emerson som en gang i tiden satt sine famøse ord på betydningen av det å reise, som fortsatt har gjenklang den dag i dag.
“It’s not the destination, it’s the journey.”.
Men hva betyr disse ordene i dag?
En nylig gjennomført undersøkelse av KLM Royal Dutch Airlines viser at 74% av reisende ønsker at det å reise skal oppleves mer meningsfylt. Det å høre dette fra reiseselskap som også overrasker sine reisende med håndskrevne bursdagskort og gjennomtenkte gester, fikk meg til å ville reflektere ytterligere over hva som faktisk gir selve reisen mening.
De fleste av oss er på sett og vis alltid på en form for reise. Det være seg jobbreise, inspirasjonsreise, ferie, på vei fra A til B, eller kanskje den viktigste av dem alle – livets reise.
Men dersom vi fokuserer på den mer tradisjonelle reisen, er det noen formål som peker seg ut: **54% av reisende ønsker å se nye steder, tilbringe tid med menneskene de reiser med (46%) og nyte egentid (45%). Og hele 36% av oss reiser med formålet om å prøve ny mat.
Med andre ord handler det å reise om påfyll, om møter og inspirasjon. Det kan være det mest magiske vi gjør – preget av forventning og opplevelser, men det kan også være en stressende etappe. La oss være ærlige.
Men det er ingen hemmelighet at mengdetrening gir utslag, og her deler jeg noen av våre beste reisetips til hvordan du kan leve Ralph Waldo Emersons ord i praksis.
Livets beste pakketips
Først av alt skal du få et pakketips. I likhet med oss i ELLE, er sikkert mange av dere også en smule opptatt av hva som skal med i kofferten. Men de aller fleste av oss tenderer til å pakke litt på samme måte som man lager kongens favorittmat, pytt i panne: Man slenger det man har i en koffert, uten å tenke på helheten, og satser på at resultatet blir spiselig.
Men her kommer pakke-oppskriften som forandret dette, som vi nå vil dele med deg:
Steg 1) Skru på fantasien. Er du med? Okei.
Steg 2) Se for deg destinasjonen du skal besøke. Hvordan er det der? Hvilke farger ser du? Hva vet du om kulturen? Hva slags reise drømmer du om at dette skal bli? Hvilke planer har du? Hvem vil du være, og hvilke sider av deg selv vil du fremheve? Ser du for deg noe?
Hvilke farger er fremtredende? Er det minimalistisk med en nøytral fargepalett? Eller ser du for deg sterke farger og voluminøse skjørt? Har du et tydelig bilde? Hvis ikke, så har jeg hørt om noe som heter sosiale medier, det kan være noe inspirasjon å hente der.
Trikset er å pakke alt i én og samme fargepalett, slik at alle plagg kan brukes om hverandre, og du trenger minimalt med tilbehør, sko og yttertøy, da alt hører innenfor samme stil og uttrykk. Og voila – reisen er allerede i gang, om så bare i fantasien.
Ventetid = kvalitetstid
Tidligere var jeg også av typen som ankom flyplassen så sent som overhode mulig, og mye fordi jeg ikke så verdien av ventetid. Sånn er det ikke nå lenger.
Faktisk har dette blitt noe jeg anser som kvalitetstid, enten jeg reiser alene, med andre, på jobb eller på fritiden. Jeg laster alltid ned et album jeg ønsker å lytte til ordentlig på forhånd av en reise, og det samme med podkaster. Jeg kjøper meg en bok jeg har ønsket å lese (les: Du har sikkert et sånt notat på telefonen du også), og sparer alt dette til øyeblikket jeg reiser mot flyplassen. Med dette nye “ritualtet” har tiden fra jeg forlater hjemmet, og helt til jeg ankommer hotellet blitt som en eneste stor gavepakke av inspirasjon, og til den grad at jeg nesten foretrekker å reise alene, fordi denne egentiden er gull verdt for meg.
Og her er jeg ikke alene: Resultater fra KLM’s nylige undersøkelse setter lys på at nesten 7 av 10 reisende, globalt, uttrykker at en meningsfylt reise, blant annet, også gir deg tid og rom til å komme i kontakt med deg selv.
Den “vanskelige” samtalen
Men, det skal også sies at jeg er av typen som gjerne slår av en prat med den som sitter ved siden av meg på flyet. Og ja – jeg vet at dette er omdiskutert. Noen elsker det, andre kan ikke fordra det, verken å snakke med andre eller å bli snakket til.
Mitt perspektiv er at disse små møtene kan potensielt bli store. For der sitter vi sammen, basert på ren tilfeldighet, og med et tidsperspektiv på hele livet, er dette kun et lite parentes.
Jeg har hatt samtaler med mennesker om bord på fly som jeg fortsatt forteller om og tenker på. Perspektiv jeg aldri ville fått ellers. Om samtalen er god, kan du lære noe. Og dersom den kjeder eller irriterer deg, vel, så er det fortsatt lov å late som du må sove, eller har noe viktig du må lese deg opp på eller lytte til – og igjen, denne tiden i luften er kun et lite parentes sammenlignet med resten av livet, så kanskje har disse møtene en slags verdi likevel.
#flymodusforever
Men noe av det jeg liker aller best med å reise, er flymodus. Faktisk mener jeg at dette er telefonens beste funksjon. Da jeg var yngre og dro på ferie med foreldrene mine, satt jeg alltid på flymodus da jeg gikk på flyet, og lot telefonen forbli der til jeg var hjemme igjen. Av praktiske grunner (les: voksenliv) er det litt mer utfordrende nå, men jeg setter fortsatt pris på funksjonen og friheten den gir.
Og kanskje var det nettopp flymodus Ralph Waldo Emerson refererte til. For denne utilgjengeligheten for omverdenen, gjør oss faktisk mer tilgjengelig – for selve reisen. Det gir oss tid og rom til å reflektere og være til stede på en helt annen måte. Vi legger merke til det som skjer rundt oss, vi får tid til å tenke, og bruke tid på ting vi vanligvis ikke bruker tid på, og ikke minst så skiller det selve reisen fra destinasjonen. For det å reise handler like mye om å lande, som å fly.
*Resultater fra en undersøkelse gjennomført av KLM Royal Dutch Airlines.
** Resultater fra en undersøkelse gjennomført av KLM Royal Dutch Airlines.