skjønnhet

Hvor lenge er det ok å være ute å sola? 

Derfor er det viktig å dekke seg til med klær, og ikke bare solkrem.

Publisert

Sommerferien er her, og for mange betyr det: Soling. 

Solen skal selvfølgelig nytes – uansett om du tilbringer ferien her i Norge eller reiser til sydligere strøk – men det er viktig å ta noen forhåndsregler.  

Selv om mange er flinke til å bruke solkrem, er Norge fortsatt i verdenstoppen når det gjelder forekomst av hudkreft. I  mai publiserte NRK en sak om at forekomsten av hudenkreft øker alarmerende mye. 

Selv om solkrem er alfa og omega for å beskytte huden mot de skadelige UV-strålene, er det i tillegg viktig å ta pauser og begrense tiden i sterk sol. Vi har tatt en prat med Kreftforeningens generalsekretær, Ingrid Stenstadvold Ross, om solbeskyttelse utover bruk av solkrem. 

Nederst i saken finner du også en liten plakat med de viktigste huskereglene om soling – print den ut og heng den på veggen, eller lagre den på telefonen din! 

Ingrid Stenstadvold Ross, Kreftforeningens generalsekretær.

Kreftforeningen om solbeskyttelse

Gjennom en dag, hvor lenge er det ok å være ute i solen?

– Det avhenger av mange faktorer, som tid på døgnet og året, UV-indeks, i hvilken grad huden er dekket til og tilgang på solkrem. Våre solråd er å begrense tiden i sterk sol, ta pauser, dekk deg til og bruk solkrem med høy faktor. En grei huskeregel er at hver gang huden din endrer farge, er det fordi den prøver å beskytte seg mot UV-strålene.

Hvor stor forskjell er det på en soldag i «Syden» og en soldag i Norge?

– Det kommer helt an på hvor høy UV-indeksen er. Solen kan også være sterk i Norge. I «syden» har man ofte kultur for å trekke seg ut av solen og inn i skygge midt på dagen (siesta). Dette er noe vi kan (og bør) bli flinkere til i Norge også. Anbefalingen er å begrense tiden ute i sterk sol, særlig midt på dagen om sommeren. Er UV-indeks 3 eller høyere bør du bruke solbeskyttelse. Husk også at vann og sand reflekterer sollyset sånn at strålingen blir enda sterkere.

UV-indeksen kan du for eksempel se under «andre varsler» på Yr.no.  

Hvorfor er det viktig å dekke seg til med klær, i tillegg til solkrem?

– En av fordelene med klær er at vi ikke blir så avhengig av å smøre overalt med solkrem. Jo mer fargerike klær, desto bedre. Kan du se solstrålene gjennom stoffet, gir plagget lite beskyttelse - selv om det er farget. Jo mer tettvevd stoff, desto mer av solstrålene stoppes. Klærnes evne til å beskytte halveres når de er våte. Hatt med brem gir bedre skygge enn caps, som ikke beskytter nakken og ørene. 

Er solkrem en falsk trygghet?

– Mange smører seg for lite og for sjelden, og tror de kan være lenge i sola fordi de har på solkrem. Da kan solkrem gi falsk beskyttelse, så ikke sats alt på solkremen. De andre solrådene er vel så viktige.

Les mer om forebygging av hudkreft på Kreftforeningens hjemmesider. 

Les også: Derfor er hjemmelaget solkrem en dårlig idé. 

Powered by Labrador CMS