mote

Den perfekte hvite T-skjorta

Garderobens mest elskede basisplagg? Her er våre favoritter!

Publisert Sist oppdatert

En crisp hvit T-skjorte – akkurat som en crisp hvit skjorte – er ofte redningen når man står foran klesskapet om morgenen og ikke finner noe å ha på seg. Den hvite T-skjorta passer til det meste, den funker til alt fra jeans til en dress, og er så og si uslåelig når det gjelder komfort. Den utstråler en slags avlappa coolness, og er som et blankt lerret som du lett kan style opp eller ned. 

Den perfekte hvite T-skjorta ELLE
Leia Sfez i vårens mest trendy bukser – og hvit T-skjorte – utenfor Chanels Haute Couture-visning for våren 2024.
Den perfekte hvite T-skjorta ELLE
Gigi Hadid er stadig å se i den hvite T-skjorta.
Den perfekte hvite T-skjorta ELLE
Gigi Hadid.
Den perfekte hvite T-skjorta ELLE
Spottet i Paris under Fahion Week.

Den hvite T-skjorta kan tilpasses så mange ulike anledninger, til og med kombinert med kjole, skjørt eller en smoking til fest: Kjendisene dukker ofte opp på den røde løperen i hvit T-skjorte. Og det er også påfallende mange designere som velger den hvite T-skjorta når de skal takke for seg etter visningene under de ulike moteukene. Den hvite T-skjorta er rett og slett et av garderobens mest elskede basisplagg.

Den perfekte hvite T-skjorta ELLE
Designer Victoria Beckham takker for visningen sin under New York Fashion Week i september 2017.
Den perfekte hvite T-skjorta ELLE
Kate Bosworth ankommer prisutdeling i hvit T-skjorte-kjole.
Den perfekte hvite T-skjorta ELLE
Keri Russell på den røde løperen i hvit T-skjorte.
Den perfekte hvite T-skjorta ELLE
Olivia Wilde på Chloés visning for våren 2024 i Paris, France.

I følge Museum of Modern Art i New York er T-skjorta et «beskjedent mesterverk». Navnet kommer fra formen, den ser ut som en T, og ble opprinnelig laget som et undertøy. Det amerikanske militæret gjorde den hvite T-skjorta, såkalt «crewneck», til en del av standardbekledningen til soldatene sine under 2. verdenskrig, og før det, allerede på 1920-tallet ble Chanel berømt for å gjøre bomullsjersey, som tidligere var forbeholdt nettopp undertøy, til en del av high fashion. 

Den perfekte hvite T-skjorta ELLE
Legenden Marlon Brando i hvit T-skjorte i 1950.
Den perfekte hvite T-skjorta ELLE
James Dean i filmen Rebel Without A Cause i 1955.

Kjekkaser som Marlon Brando og James Dean gjorde også sitt for at den hvite T-skjorta ble ikonisk, gjennom rollene sine i henholdsvis A Streetcar Named Desire (1951) og Rebel Without A Cause (1956). Utover 60- og 70-tallet var den hvite-T-skjorta stadig oftere å se på både menn og kvinner, takket være A-listere som blant annet Jane Birkin og Serge Gainsbourg som ofte ble fotografert med det ikoniske plagget. 

Den perfekte hvite T-skjorta ELLE
Jane Birkin og Serge Gainsbourg under Cannes-festivalen i 1974.

Men det er kanskje 1990-tallet som virkelig gjorde den hvite T-skjorta til allemannseie, når Levi's-reklamene gikk sin seiersgang (Brad Pitt i i hvit T-skjorte og 501), og stjerner som Drew Barrymore, Demi Moore og Kate Moss satte standaren med jeans, hvit T-skjorte og skinnjakke.

Peter White/Getty Images
Drew Barrymore i California i 1990.
Den perfekte hvite T-skjorta ELLE
Johnny Depp og Kate Moss i 1994 i Culver City, California.
Den perfekte hvite T-skjorta ELLE
Kate Moss og Johnny Depp i New York i 1994.

Her er ELLEs hvit T-skjorte-favoritter:

Dette er våre favoritter akkurat nå, som vi har testet og vasket. Men vi oppdaterer lista når vi finner flere hvite T-skjorter som vi elsker. 

Tekla

Danske Tekla lager noe av det fineste sengetøyet og håndklærne vi vet om, men de er også spesialister på sleepwear hvor T-skjorter i flere fine farger er en del av kolleksjonen. Vi elsker den hvite unisex-T-skjorta deres i 100 % organisk bomull, produsert i Portugal. Den er klassisk i passformen, litt på den oversizede siden, og holder utrolig godt, vask etter vask. Kr 825.

Du finner den her.

Arket

Arket har flere T-skjorter som er virkelig gode, både den oversizede varianten og den klassiske crewneck-modellen er superfine. Men vår favoritt er Heavyweight T-shirt til kr 450. T-skjorten har rundt hals og klassisk passform, og holder seg kjempebra i vask. 

Du finner den her.

The Product

Norske The Product har seilt opp som en favoritt de siste årene. Merket spesialiserer seg på undertøy, T-skjorter og ullprodukter, og disse produktene gjør de SÅ bra! Vi liker flere av T-skjortene, både unisex og womens, og de har en veldig myk og god variant i bambus. Men favoritten er Organic Cotton T-Shirt 220g W, som er laget i 100 % GOTS-sertifisert bomull produsert i Tyrkia. Denne T-skjorta skiller seg fra andre T-skjorter i samme segment fordi den føles litt «tyngre», dermed faller den også veldig pent på kroppen. I tillegg er denne T-skjorta like fin etter vask! Kr 699.

Du finner den her.

American Vintage

den perfekte hvite T-skjorta ELLE

Dette merket lager den deiligste produkter i myk, myk bomullsjersey. Vi har falt for modellen Sonoma, som er en en mer kroppsnær variant med rund hals og korte ermer. Stoffet er i 100 % bomull, som er dyrket og produsert i Portugal (hvor den også er sydd), og har en litt annerledes, «marmorert» vintageaktig look. Modellen holder seg veldig fin etter vask, og koster kr 675.

Du finner den her.

PS: American Vintage har en veldig søt blogg som heter AMV Journal hvor de deler alt fra deilige oppskrifter til favorittsteder rundt omkring i verden, i tillegg til stylingtips. Verdt å sjekke ut.

COS

den perfekte hvite T-skjorta ELLE

COS sine T-skjorter er forlengst etablert som noen av de beste i sitt segment. Vi har prøvd flere varianter, og de holder seg veldig bra vask etter vask, og til og med i tørketrommel. Vi elsker COS sin oversized variant, som er laget i en blanding av 70% økologisk bomull (dyrket fra ikke-genetisk modifiserte frø uten kjemiske gjødselstoffer eller plantevernmidler), og 30 % viskose. Pris kr 450.

Du finner den her.

Julie Josephine

den perfekte hvite T-skjorta ELLE

Denne er skikkelig god! Norske Julie Josephines Half Sleeve Roundneck Tee er laget i italiensk bomullsjersey, og føles «tung» og luksuriøs. Ermene er litt lengre enn vanlig for en T-skjorte, men det gjør at den føles mer dresset opp. Prisen er stiv, kr 1300, men til gjengjeld er denne T-skjorta like fin vask etter vask, og til og med etter mange runder i tørketrommelen.

Du finner den her.

Les også: Baggy jeans er vårens mest trendy plagg!

Powered by Labrador CMS